Vierasmaja sai nimekseen Stuga

Stuga_vierasmaja_rimat_sivulta

Fruar kaksikon kesäprojektit alkavat olla taputeltu tältä erää – tosin lokakuun puolen välin lämpöaalto yllätti meidät totaalisesti. Vierasmökin rakennusprojekti huipentui kun  terassi sai suunnitelman mukaisesti rimoituksen ja ulkoapäin vierasmaja oli nyt valmis. Ja näin pikkuinen vierasmökki sai nimekseen Stuga. 

Pääsimme siis sisähommiin. Vaikka Stuga ei tilana ole suuren suuri, niin oli ihan oma haasteensa miettiä mitä kaikkea vierasmajassa pitäisi olla, että siitä tulisi toimiva.

Ilmanvaihtoventtiili ja kaappi

Ensimmäiseksi kuitenkin tekninen neuvonantaja pisti Fruar kaksikon asentamaan  vierasmajan päätyseinään ilmanvaihtoventtiilin – joka harmillisesti viivästi sisustamisen aloittamista. Ilmeisen tarpeellinen härpäke ilman vaihtumisen ja kosteuden poiston näkökulmasta.

Ilmanvaihtoventtiilin alle paraatipaikalle Fruar asensi edesmenneen ystävän entisoimän kaapin. Vihdoin kaunis kaappi löysi paikan, missä voi muistella hyvää ystävää ja ihailla kaunista kaappia.

Stugan värimaailmassa päätimme pidättäytyä mahdollisimman lähellä luonnon värejä – maalla kun ollaan. Ajatuksena oli että koivupuun syyt ja luonne jäisi näkyviin, jolloin peittävä maali lattiaan tai seiniin ei tullut kysymykseen.

Työjärjestyksen mukaisesti vierasmökin puupinnat homesuojattiin  myös sisältä. Sen jälkeen mökin seinät maalattiin valkoiseen taittavalla kuultomaalilla. Maalikaupassa valikoimme tarkkaan kuultomaalin, joka on valoisa ja jättäisi riittävästi puun syitä näkyviin.

Seinien jälkeen siirryimme lattimateriaalin valintaan, jossa halusimme toistaa samaa puuteemaa. Päädyimme laminaattiin ja sävyltään tummempaan väriin. Näin ei kaikki pienet luonnon roskat pistä ensimmäisenä silmään.

stuga_harmaa_laminaatti

Laminaatin alle laitettiin Tuplex aluskate, jonka uskomme toimivan riittävänä kosteussuojana ja se tasoittanee pienet epätasaisuudet ja siten antaa paremman asennusalustan. Sen jälkeen laminaatti oli helppo ja nopea asentaa jopa ensikertalaisille. Noh, kunhan vaan muistaa että lukkopontti napsahtaa paikalleen, eikä levyjen väliin jää yhtään rakoa. Ja toiseksi tulee muistaa, että kaikki palat käytetään siinä järjestyksessä kuin niitä joudutaan katkaisemaan. Jopa kaikki nysät tulee käyttää. Tätä kohtaa tekninen neuvonantaja vahti kuin haukka vieressä – eikä varmaan syyttä. Ai niin, yksi tärkeä työkalu on tarpeen ja se on laminaattileikkuri.

Lattia-asennuksen jälkeen naputeltiin lattialistat paikoilleen. Siinä kohtaa on muuten jiirisahasta paljon iloa – joskin rimaa kannattaa varata hieman enemmän kuin tarpeen. Tekeville sattuu mittavirheitä – ainakin meille ;o)

stuga_naulakko

Verhoiksi valittiin kevyet, mutta riittävän peittävät kankaat – näin unet ei häiriinny valoisanakaan kesäyönä. Jokaisessa vierasmajassa pitää myös olla paikka mihin ripustaa vaatteita ja sen alle kassille ja kengille tila.

kylmäboxi

 

Tominnallisuutta on myös se, että kaikki viihtyvät. On kyse sitten hiusten kuivaamisesta tai kylmistä juomista. Peili on ehdottaman tärkeä ja jääkaapin sijaan käteväksi juomien viilennystilaksi osoittautui 220/12V virroilla toimiva kylmäboxi.

Ilmanvaihtoventtiili_kaappi_valot

Yöpöydiksi kunnostimme 100+ vuotta vanhat liimauksista irronneet puutuolit, jotka vielä viimeisteltiin petsilakalla. Ihanaa kun nekin saatiin esille. Näin pieneen tilaan päätime sijoitaa sängyt erilleen, koska se antaa enemmän tilaa. Koenukkumisen jäkeen tyytyväisenä Fruan totesi että sänkyjen ja vuodevaatteiden laadusta ei kannata tinkiä, vaikka kyseessä onkin ulkorakennus, joka ei ole ympärivuotisessä käytössä.

vierasmajan_laminaattilattia_skumppajaremppa

Perinteisesti ja teemamme mukaisesti rempan jälkeen tulee aina skumppaa.  Olipa mukava ja opettavainen projekti. Tästä oli iloa meille ja ystäville tuleviksi kesiksi.

Skål!

remonttiroope
Virallinen rakennustarkastaja Remontti-Roope keskittyi tässä projetissa Stugan terassilla makoiluun. Toinen silmä piti pitää auki naapurin kissan tarkkailuun.

Lisää kommentti