No voihan paska! Fruar kaksikon projektisuunnitelmat menivät loppukesän osalta uusiksi. Nimittäin kävi ilmi että nykyisen ikivanhan ulkohuussin läpi kulki naapuritontin raja. Oli siis käytönnössä paskottu naapurin puolelle liki 20 vuotta! Näin ollen VIP Champagne Lounge sai nyt odottaa, sillä muutoin tässä saattaa pian tulla sanan varsinaisessa merkityksessä hätä käteen.
Siispä lähdimme uutta mökkihuussia metsästämään. Tarjolla on monia vaihtoehtoja. Mutta koska pytinki haluttiin kiinni vanhan, olemassa olevan varastorakennuksen kylkeen, ei ”perinteistä” omillaan seisovaa valmishuussia löytynyt. Mukavuussyistä halusimme lisäksi lämpöeristää ulkohuussin. Siispä Fruar päätti tilata valmiin puisen runko- ja kuoriratkaisun, josta sitten tuunaamalla saataisiin olemassa olevan varaston kylkeen sopiva mökkihuussi mahdollisimman pienellä työmäärällä. Näin kuvittelimme. Mutta kaikki ei mennyt kuten Fruar visioi. Tässä projektissa Fruar tarvitsi monessa kohtaa teknistä neuvonantajaa.
Nettisurffailun jälkeen lähin soveltuva puinen varastorakennus löytyi osoitteesta Netrauta.fi.Varastoelementit saapuivat postin kyydissä nettisivuilla luvatun toimitusajan puitteissa 1-3 päivää tilauksesta kompaktissa paketissa.

Aivan ensimmäiseksi vanhan varastorakennuksen ulkoseinän pystyrimat ja kolmeosainen ikkunapoka irrotettiin ja tarkistettiin seinän kunto. Ikkunaa päätettiin hyödyntää mökkihuussissa, koska valmisvarastossa ei ollut ikkunaa. Tämän homman Fruar ”ulkoisti” kokonaan tekniselle neuvonantajalle.

Sen jälkeen alkoi perustusten rakentaminen. Materiaali siihen piti hankkia erikseen, sillä varastorakennuksen lattian mukana tuli vain laudat. Siporex-harkot asennettiin paikoilleen. Pohjan alle kiinnitettiin rimoilla tervapaperia, sitten lisättiin 100 mm paksua lasivillaa ja taas tervapaperia kosteutta eristämään. Tämän jälkeen lyötiin päälle tarkoitetut lattialaudat kiinni. Tämä vaihe meni yllättävän sujuvasti.

Tästä mökkihuussi alkoi hahmottua. Tosin tässä kohtaa tehtiin myös paljon muutoksia alkuperäiseen malliin. Mukana tulleet ohjeet vietiin saunan uuniin. Nimittäin alkuperäisen varaston ovi enää sopinut uuteen suunnitelmaan, koska mökkihuussi haluttiin pohjaan nähden toiseen suuntaan. Tilaukseen pistettiin läpöeristetty ovi – sekin Rautanetistä. Seinään sahattiin reikä varastosta irrotettua ikkunaa varten ja huopa kiinnitettiin kattoon. Myöhemmin siihen asennetaan peltikatto.

Sisäpuoli eristettiin 100 mm villalla, jonka jälkeen kiinnitettiin seiniin kierrätysmateriaalista valmistetut seinälevyt. Ne painoivat varmaan viisi tonnia. Mutta lihasvoimaa onneksi löytyi tontilta. Tässä vaiheessa tuntui että oltiin voiton puolella. Ulkovarastosta löytyi materiaali myös rappusiin.

Tästä päästiinkin maalaushommiin. Väriksi valittiin ulkorakennuksen mukainen punamulta. Nyt Fruar oli omalla mukavuusalueella ja mökki sudittiin nopeasti valmiiksi. Aivan mahtavaa nähdä oman käden jälki! Lisäksi halusimme sisäänkäyntiin samaa valkoista rimoitusta mitä löytyy päärakennuksen sisäänkäynnistä. Lopuksi peitimme terassiprojektista jääneillä terassirimoilla näkyvyyden mökkihuussin alle.



Tästä saa nyt kenties sellaisen kuvan, että projekti oli Fruar kaksikolle helppo homma. Sitä se ei ollut. Olkoonkin tämän kirjoituksen opetus, että ulkohuussin voi rakentaa paljon yksinkertaisemmin. Tai tyytyä valmiiseen ratkaisuun. Nimittäin tässä tapauksessa rakentaminen olisi varmasti ollut helpompaa, jos olisimme rakentaneet pytingin alusta asti pitkästä laudasta. Nyt säätöä oli liikaa:
- Pohjaan nähden huussi käännettiin toisin päin.
- Huussiin piti saada ikkuna ja se irroitettiin varaston seinästä.
- Alkuperäinen ovi ei toiminut ja piti tilata uusi ovi.
Siitä huolimatta lopputulokseen olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Nyt paskotaan omalla tontilla. Suorastaan harmittaa että huussissa ei vietetä enempää aikaa. Kokonaisuudessaan tämä oli hieno projekti, jossa opimme taas roimasti uusia asioita. Siitä kiitos luonnollisesti tekniselle neuvonantajallemme, Penalle.
Myös Facebook ryhmälle @Mökkihöperöt suurkiitokset kaikista innostuksen aiheista erityisesti sisätilojen suunnittelussa. Fruar palaa sisätiloihin seuraavassa blogissa, koska niissä on vielä tuunaamista. Meillä onkin tästä vielä paljon kerrottavaa.
Skål tällekin Fruar projektille!
